NAVO-hoofdkwartier

Informatie over het NAVO-hoofdkwartier.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Gevel van het NAVO-hoofdkwartier bij nacht

In 1999 werd de officiële beslissing genomen een nieuw NAVO-hoofdkwartier te bouwen. Negentien jaar later, op 19 maart 2018, ging de eindfase van dit ambitieuze project van start met de verhuis van meer dan 4.000 NAVO werknemers naar de overkant van de straat. Drie maanden later, tegen eind juni 2018, hebben ook alle 29 Bondgenoten hun intrek genomen.

Sinds de bouw van het oude NAVO-hoofdkwartier in 1967 is het aantal NAVO-lidstaten bijna verdubbeld (van 15 naar 29) en openden verschillende partnerlanden tevens diplomatieke vertegenwoordigingen. Daardoor kampte men met een ernstige overbevolking en liepen bovendien de onderhoudskosten stevig op.

Het nieuwe NAVO-hoofdkwartier kan eventueel uitgebreid en aangepast worden aan de uitdagingen van de toekomst. Zo beschikt het over geavanceerde informatie- en communicatietechnologieën. Daarnaast werd bij het ontwerp veel aandacht besteed aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het gebouw valt op door haar 72.000 m2 sterk geïsoleerde en zonwerende glazen oppervlak, waardoor het energieverbruik laag gehouden wordt.

Na een intensieve voorbereiding liep de verhuisdag zelf vlot. Ook in het gloednieuw modern en groen NAVO-hoofdkwartier voeren de collega’s van de delegatie hun rol als gastland verder uit.

 

 

Remote video URL